NORDISKE NUANCER

Louise Nordstrøm Hansen


“Symboler, oldnordiske tegn og runer. Stjernetegn og nordisk mytologi har været min inspirationskilde til mit igangværende projekt. Er facineret af vikingernes formåen og forståelse af universet, deres tro og overbevisninger. Stemningen har lydt med oldnordiske tromme rytmer, nærmest en vibe af "tribe" har huseret palletten de sidste mange uger, omgivet af kattekillinger og malerpensler.

nordiske-nuancer
blog2023
starsign

En bestillingsopgave er landet på tegnebrættet, et portræt af gudinden Freja. Kunstværket er til et barn og jeg føler et behov for at udtrykke min version af nordens største kvindelige gudinde Freja, før en nedtonet og børnevenlig udgave af Freja kan skabes. Følg med i processen fra hvidt lærred, til færdigt kunstværk. Har gennemført en grundig research, læst og lyttet til podcasts, erindret alle de spændende fortællinger fra folkeskoletiden, og lyttet til oldnordisk musik. Der er ikke fundet nogle sagn om gudinden Freja, men hun er nævnt i flere forskellige fortællinger.


Hvem er kærligheds - og krigsguden Freja?

Den smukkeste af de kvindelige guder og sammen med Frigg var Freja den vigtigste gudinde i mytologien. Freja er den vigtigste frugtbarhedsgudine, der er knyttet til de helt centrale aspekter af livet; Fødsel, død, skæbne og kærlighed. Det er muligt, at Freja og Frigg var en og samme gudinde i fortiden, for det er en kendsgerning, at de har mange ligheder, for eksempel er de begge blevet krediteret for at have fået opkaldt ugedagen fredag efter sig. Men for at øge forvirringen om, hvilken gudinde denne dag er opkaldt efter, nævner de nordiske kilder både Freyjadagr (Freyjas dag) og Frjádagr (Frigg’s dag). Freja og Frigg er begge blevet nævnt som Völva, for eksempel ved Ægirs fest i Lokasenna, hvor Loke beskyldte Frigg for at have været utro med en anden mand, hvilket fik Freja til at advare ham om, at Frigg kender alle væseners skæbne og hendes evne til at udføre seidr (oldnordisk: seiðr).


Freja hersker i sin gård Folkvang i Asgård, hendes far er Njord (Havet), og hendes bror er Frej. Freja blev sendt til aserne af vanerne som et tegn på våbenhvile; til gengæld sendte aserne også to guder til vanerne. Freya blev et ærefuldt medlem af Aesir efter at krigen mellem Aesir og Vanir sluttede. Hendes mand guden Od er forsvundet, hvilket ofte får hende til at gå ud og lede efter ham, mens hun græder. De tårer, der falder på jorden, bliver til guld, mens de tårer, der falder i havet, bliver til rav, og af den grund kaldes rav for Frejas tårer. Freja og Od er forældre til Hnoss og Gersemi, og begge navne betyder skat eller noget, der anses for at være værdifuldt eller værdifuldt. De omtales som de smukke døtre af Freja og Odr, men der vides ikke andet om dem, de nævnes kun som deres børn i Gylfaginning, som er den første del af Snorri Sturlusons Prosa Edda.


Det var Freja, der lærte Odin og resten af Aserne magi (oldnordisk: seiðr), som tidligere kun blev praktiseret af Vanirerne. Det er ikke Odin, men Freja, der har førstevalget blandt alle de mennesker, der dør i kamp, hun vælger halvdelen til sin store hal Sessrúmnir på Fólkvangr-feltet, resten skal til Valhalla. Som tidligere nævnt hedder Frejas mand Od (oldnordisk: Óðr), et navn, der ligner Odin (oldnordisk: Óðinn) meget, og deres navne betyder bogstaveligt talt det samme, når de staves Óðinn (furore, raseri, inspiration). Odin er også beskrevet som en formskiftende vandrer, der rejser rundt i verdener, og hans lange rejser og fravær fra Asgård kunne også tyde på, at han er hendes mand.


Når Freja ankommer, ankommer hun med stil, hun har forskellige muligheder at vælge imellem, hvoraf den mest berømte nok er hendes vogn, der trækkes af to sorte eller grå katte. Hun kan også vælge sin kappe af falkefjer fra sin garderobe. Denne kappe er magisk, og den gør det muligt for hende at flyve anonymt gennem luften og observere, hvad der sker på jorden. Frejas tredje mulighed for at rejse rundt i rigerne er hendes vildsvin Hildisvíni (kampsvin), som hun rider på. Freja kan som de fleste piger godt lide glimmer, guld og andre fine accessories og materialer, og hun bruger ofte sin femme fatale og sin kvindelist, til at få det hun ønsker sig. Freyas mest værdifulde ejendel er halskæden Brísingamen, navnet betyder bogstaveligt brændende eller glødende halskæde."